Hai, alhamdulillah baru berkelapangan untuk tulis pengalaman bercuti kat Sabah haritu. Trip yang rasanya yang paling mencabar. Haha.


[HATYAI KE SABAH]

At first mulanya aku dengan Zira rancang nak pergi Hatyai, tapi tak tahu entah macam mana boleh terpost kat group, and tasya dengan Nashriq on pulak. Dah setting tentatif, survey hotel semua, tiba tiba kecoh kat Thailand tengah merebak virus apa tah masa tu. Terus cancel the plan, survey nak ke Brunei pulak, tapi aku ni macam tak berapa minat pulak gi Brunei, so aku suggest untuk pergi Sabah. And diorang onzz. Masa bincang bincang tu dalam awal bulan 1 macam tu tak silap. Survey tiket flight bulan 3 harga tiket murah which RM115 je. Terus book masa tu. 



Basically, before pergi tu kitorang dah advance duit untuk
Flight RM115 + Luggage RM35 (ni aku share dengan Zira)
Kereta Sewa RM300 (Highly Recommended)
Kiram Village RM300 (Homestay kat Kundasang)
AirBNB Homestay Puncak Angkasa RM210  untuk dua malam (Homestay KK)

[7 Mac 2019]


Pagi tu kitorang terus jumpa kat airport je sebab flight pukul 8.20 Pagi, so memang subuh kat airport je lah, kecuali minachi Nashriq, bila ada laki ni, dia jadi extra lambat dari biasa. Haha. Then naik flight, dalam jam 11.20 pagi camtu sampai kat KK. Touch down airport KK, kitorang terus cari gate 4 sebab abang kereta sewa tunggu kat situ. (ada sebab kenapa aku highlightkan part ni). Bila nak ambil kereta tu, wahh Vios, bangga lah konon jadi have-have pakai Vios bila on trip. Tapi tak seindah yang disangka ye anak-anak. Ok nanti aku cerita. 

Then settle ambil kereta, kitorang terus nak shoot  ke Kundasang, sambil tu sebab dah lapar sangat, kitorang singgah makan dulu kat KFC, sebab KK ke Kundasang jauh juga lah dalam 2 jam macamtu. So untuk mengelakkan masing-masing tantrum dalam kereta, eloklah diuruskan dulu perutnya.

Jalan nak ke Kundasang ni macam jalan nak ke Cameron lah senang cerita, bengkang bengkok dia tak boleh bincang, serius! Rasanya jalan Kundasang ni lagi teruk, sebab banyak jalan lubang lubang, Tapi view memang superb lah!. 



So check point pertama kitorang, JAMBATAN TAMPARULI. Jambatan ni takde apa pun, tepi jalan macam tu je. Nak pergi boleh je, parking pun senang. 

Next, Check point kitorang KINABALU PARK, masa otw ke Kinabalu Park ni memang dah nampak lah sipi-sipi view Gunung Kinabalu. Memasing dah excited lah. 

KINABALU PARK = RM3 PER HEAD

So masuk dekat guard tu, kitorang tanya, 

"Nak masuk lalu mana ni?"
"Terus saja sini" 

Dia tunjuk ke arah kiri, kitorang pun, dah dia suruh terus, kitorang terus je lah. Jujur kan. Dah terus terus, tak sampai sampai, dengan jalan berliku ya amat. At last, sampai penghujung jalan. OOO EMM GEEE, rupanya penghujung jalan adalah gate untuk check point mereka yang nak mendaki Gunung Kinabalu kat situ. Haha dan ha. Kenalah patah balik, sekali rupanya tempat nak tengok view puncak Gunung Kinabalu tu belah kanan pondok guard tu je, Hampehnya rasa. 

So kitorang pun park kereta terus duduk situ. Tunggu nampak puncak gunung kononnya. Lepas sejam menunggu dengan harapan, tak nampak pun puncak, awan hitam bergulung gulung sentiasa, sebenarnya kena datang pagi baru nampak. Membazir lagi masa. Sampai jam 6.00 ptg camtu kot kitorang kat situ. Last last give up. Terus gerak, sebab ada minachi excited terlebih nak berBBQ malam tu.


Lepas menGoogle, 'diorang' cakap dekat Pekan Nabalu ada pasar jual barang basah, kitorang pun gerak, bila dah sampai tu dah sepi dah pekan tu. Semua kedai dah tutup. Tapi rezeki jugak lah, dapat makan derian sedap dan murah! RM7 je satu KG, dekat KK, RM16 kot 1 KG. Nasib baik dah makan awal awal.

Dah cari kedai barang basah takde, terus tukar plan. Bungkus je makanan, makan kat homestay, sebab masing masing dah kepenatan. 

[DISCLAIMER : ELAKKAN GUNA WAZE PADA WAKTU MALAM.]

Aku ni memang agak skeptikal sikit dengan waze kalau malam ni, sebab banyak kali dah terkena. Tapi nak buat macam mana kan. Dah memang tak tahu jalan. Terpaksa juga waze. Jam masa tu dalam pukul 7-8 malam macam tu lah. Kitorang pun waze Kiram Village, eh diorang waze. Aku driver. Masa nak masuk simpang ni memang dah bengon bengong pon wazenya, asyik tunjuk salah jalan. Bila arahannya 'TURN RIGHT', aku pun turn right. Kebetulan masa tu nampak motor masuk jalan tu. Aku macam ,haa betul lah kot jalan ni, Bila masuk je aku dah pelik, asal jalan batu batu kasar. Kalau homestay mesti jalan elok diturap kan. Tapi sebab ikut waze, aku masuk je. Dah suku perjalanan dah mula seram sebab kanan kiri semak, 

'krakkk'
Ah sudah, jalan teruk tahap tak boleh bincang punya, lubang besar. Memang jejak lah kereta, aku bawak dah slow gile pon masih tersagat. Fuh. Sekarang rasa balik debaran masa tu. Dengan sekeliling gelap, semak samun. Masa tu aku positif lagi, 

"Kita salah jalan ni, mesti ada jalan lain nak masuk homestay ni"

Teruskan je slow slow, walaupun masa tu memang teruk sanagt dah bunyinya. Dah fikir habislah kereta ni rosak. 

'You have reach your destination' 

Di tengah semak samun dan kegelapan malam. Jadah apa reach destination! Semua dah nak mengamuk dah masa tu. Haha teruskan je perjalanan sampai bawah, sebab keadaan masa tu menurun bukit tau. Finally, sampai juga jalan yang ok sikit. Berhenti kejap tempat lapang. Ada rumah kat area situ, Nashriq turun jap tanya ada budak kat luar rumah tu. 

"Dik jalan ni boleh lalu ke?" Tunjuk ke arah jalan yang turun bukit.
"Takda kak, sungai itu kak", krik krik "Akak mau pergi mana kak?"
"Kiram Village" "Oh itu di Mersilau itu kak, bukan sini"
"Oh ye ke, kena lalu mana?"
"Kena keluar balik kak"


AS-TAGH-FI-RULLAH-HAL-AZIMMMMMMMMMM..kena patah balik naik atas? seriously! Kitorang masa tu mental breakdown sistur. Tapi masih boleh gelak gelak? Percaya tak? Nak naik balik tu aku suruh Nashriq yang drive, aku dan Zira selaku muatan berat memilih untuk turun kereta untuk mengelakkan kereta pula jadi mental breakdown.HAHAH. Suku perjalanan mendaki, kereta dan juga kami. D-A-L-A-M K-E-M-E-N-G-A-H-A-N. Macam bercahaya mata bila nampak ada brother naik motor lalu, harapan setinggi gunungg..hatikuuu~ 

"Abang, boleh tolong tak?" kitorang menyapa
Brother tu pun buka visor helmet dia. Alamak! Bangla pulak. 

Berderai menjadi debu~~

Kitorang pun usaha sendiri tapi kali ni, dengan watak tambahan yang hanya berdiri di tepi. Terima kasih bang btw. Lubang kali ni memang dalam gila, tayar tak lepas walaupun tekan minyak habis. Lepas usaha usaha. Finally! Alhamdulillah berjaya. 

Masuklah kami ke dalam kereta dan teruskan perjalanan.


[LUAR KONDO, DALAM SETINGGAN!]

Dah teruskan perjalanan, jalan nak ke Kiram Village sebenar pun boleh tahan rosak juga. Patutlah area kundasang ramai pakai kereta 4 wheel. Akhirnya sampai juga! Lepas check in, buat full payment cari homestay, ya ampun belakangnya. Nak ngangkut luggage boleh tahan mengah lah. Kitorang dapat Apple Room. View sekeliling memang cantik, banyak bunga bunga. Decoration memang superb lah!

Buka je pintu bilik, rasa macam speechless tapi semua kepenatan. Redha je lah, dinding kotor, cadar kotor. Bilik air shower air kecik. Serba serbi menambahkan stress adalah. Haih.

Kitorang malam tu, makan je tak fikir apa. Walaupun makanan pun disaster juga tapi sebab dah lapar, telan je lah. 

Tu lah bagaimana hari pertama kami berjalan. Unik kan? HAHAHAHA. Nanti aku sambung part 2, kalau compile dalam satu post, mau muntah hijau korang baca! Ok sambung PART 2 nanti, terima kasih sebab singgah!


Vlog Day 1 Sabah | Kundasang
"Saya dah cuba macam-macam cara tapi suami saya mesti ketagih merokok semula"

Selalu kakyan dengar rungutan macam ni dari mulut para isteri. Rimas sebenarnya bila ada orang sekeliling yang merokok, tambahan pula kalau suami sendiri. Lagi-lagi kalau kat tempat awam, segan bila orang pandang je suami kita sebab asapnya mengganggu mereka.

Tapi kakyan juga faham, bukan senang nak berhenti merokok. Selama ni bertahun-tahun hisap rokok. sekelip mata nak berhenti agak sukar juga lah. Sebenarnya perokok ni bukan tak cuba untuk berhenti. kalau mereka nekad memang boleh berhenti merokok. Tapi bila berjumpa semula dengan kawan-kawan yang merokok mereka mula lah jadi lemah lutut.  


Memang susah kan nak start berhenti merokok ni? Haaa kalau suami dah nekad nak berhenti merokok benda paling penting adalah sokongan dari isteri dan anak-anak.

berhenti merokok dengan selamat dan berkesan

Jom kakyan kongsikan tips untuk mula berhenti merokok, semoga dapat membuka idea dan jalan bagi isteri perokok dan perokok itu sendiri.

1. PERSEDIAAN FIZIKAL

Penting untuk perokok ambil tahu kemungkinan yang akan berlaku pada mereka jika mereka berhenti merokok. Pertamanya mungkin akan berlaku penambahan berat badan selepas mereka berhenti merokok. Sebenarnya, apabila mereka berhenti merokok, deria rasa mereka akan menjadi lebih baik dari sebelumnya, ini akan mendorong selera makan mereka untuk bertambah.
Jadi untuk mengelakkan penambahan berat badan berlaku dengan jayanya, antara tips yang boleh diamalkan adalah pada fasa awal mereka nak berhenti merokok, sediakan makanan yang sihat kat rumah seperti buah-buahan atau kekacang yang sihat. Jadi bila mereka lapar, boleh lah makan buah-buah tersebut

2. PERSEDIAAN MENTAL

Antara sebab perokok ini gagal dalam usaha untuk berhenti merokok adalah kerana mempunyai mindset yang tidak kuat untuk berhenti merokok. Orang sekeliling mesti sentiasa ingatkan perokok ini tentang kebaikan jangka masa pendek dan jangka masa panjang yang akan mereka boleh lakukan apabila mereka tidak merokok. Tambahan pula, jika perokok itu sendiri mempunyai penyakit yang kritikal seperti jantung, dan paru-paru. Sentiasa ingatkan mereka tentang keburukan setiap sedutan rokok yang mereka ambil. Mungkin anda boleh senaraikan peningkatan taraf kesihatan di bawah ini, jika mereka dapat berhenti merokok:
  • 20 minit pertama: Tekanan darah dan nadi anda berada pada kadar normal.
  • 8 jam: Kuantiti nikotin dan karbon monoksida dalam darah anda berkurang kepada separuh, Oksigen dalam darah akan kembali kepada tahap normal.
  • 24 jam: Karbon Monoksida hilang dari dalam badan anda. Paru-paru anda mula untuk mengeluarkan kotoran-kotoran daripada kesan merokok.
  • 48 jam: Nikotin tidak lagi berada dalam badan anda. Deria rasa dan bau anda akan berfungsi dengan baik.
  • 72 jam: Anda boleh bernafas dengan normal dan mudah. Badan anda akan menyerap lebih banyak oksigen dan tahap tenaga anda meningkat.
  • 2 – 12 minggu: Kitaran darah anda akan kembali normal.
  • 3 – 9 bulan: Masalah seperti batuk, selsema dan susah untuk bernafas akan berkurangan kerana daya fungsi paru-paru meningkat kepada sepuluh peratus (10%).
  • 5 tahun: Risiko untuk anda kena sakit jantung berkurangan sebanyak separuh atau lima puluh peratus (50%).
  • 10 tahun: Risiko kanser paru-paru berkurangan lima puluh peratus (50%) berbanding perokok. Risiko sakit jantung pula adalah sama seperti seseorang yang tidak pernah merokok!

3. PERSEDIAAN EMOSI

Apabila berkata tentang duit, sudah semestinya banyak penjimatan yang perokok boleh dapat jika mereka ambil keputusan untuk menghentikan tabiat tersebut. Secara psikologinya, sekiranya mereka tidak kira dan cuba bandingkan, mereka mungkin tidak mempunyai motivasi yang kuat.
Oleh itu, sekiranya anda seorang perokok yang menghisap rokok sebanyak 11 batang rokok sehari dan harga sekotak rokok adalah RM12:
  • Bilangan rokok setahun: 11 rokok x 365 hari = 4015 rokok
  • Bilangan kotak rokok (20’s) = 4015 rokok / 20 = 200 kotak
  • Harga sekotak rokok (20’s) = RM 13.50
  • Penjimatan setahun = 200 kotak * RM 13.50 = RM 2,700
  • Penjimatan setiap bulan = RM 2,700 / 12 = RM 225
Dengan penjimatan ini, anda boleh membayar bayarnan bulanan untuk anda memiliki sebuah kereta Perodua Axia. Bayangkan tiap batang rokok yang anda hisap sekarang mampu memboleh anda untuk memiliki kerta, atau tiket kapal terbang ke kota eropah seperti Paris, Amsterdam dan Frankfurt. Fuhhh.. tanam motivasi ini dalam fikiran anda, insyaAllah lebih bersemangat untuk anda berhenti merokok.

VIVIX BANTU HILANGKAN KETAGIHAN MEROKOK

  1. Vivix membantu men-detox-kan nikotin dari dalam darah, organ, otak dan sebagainya. Apabila nikotin sudah tiada, rasa ketagih badan kita yang nak kan nikotin pun terus hilang.
  2. Perokok ni ada rasa 'feeling' masa mereka hisap rokok ni. Sebab itulah apabila mereka berhenti merokok, otak mereka mula rasa lain macam terbayang-bayang je kenikmatan hisap rokok tu. Dengan mengambil Vivix, ia boleh memberikan rasa nikmat itu, jadi bila ambil Vivix, dah tak rasa 'feeling' merokok itu.
  3. Vivix mengurangkan simptom withdrawal apabila berhenti merokok. Kalau kita dengar ramai perokok yang mula didatangi pelbagai penyakit bila berhenti merokok. Ini disebabkan badan terkejut dengan perubahan tersebut. Dengan ambil Vivix, ia boleh redakan rasa terkejut itu.

TESTIMONI VIVIX UNTUK BERHENTI MEROKOK.


Testimoni 1


Testimoni 2

 

Testimoni 3

 

Testimoni 4

Bagaimana Cara Nak Order Vivix?


Sekiranya anda berminat untuk mendapatkan sebotol Vivix hari ni, boleh terus buat pembelian Vivix Secara Online di sini(KLIK). Harga biasa sebotol Vivix ialah RM475 sahaja. Tapi spesial promosi bulan ni  harga 2 botol VIVIX dapat diskaun sehingga ke RM760 sahaja daripada harga asal RM950! 
Bukan saja dapat harga paling jimat, namun anda juga akan dapat:
1.FREE MEMBERSHIP seumur hidup
2. FREE POSTAGE keseluruh Malaysia
3. CASHBACK bonus pada bulan depan.

Memang jimat berganda ganda lah! Jom jom whatsapp kakyan sekarang, kakyan bagitahu macam mana caranya untuk dapatkan diskaun ni, jom? Boleh terus klik icon kat bawah ni. Kakyan guide dan bantu anda ye. 
KakYan (1268629)
Pengedar Shaklee, Bakri Muar
Instagram :shakleebykakyan
Penting ke bersukan pada waktu pagi? Ceritanya pagi tadi kira hari pertama kakyan nak tukar rutin sukan pada waktu pagi sebelum pergi kerja. Keluar rumah jam 6.30 cadangnya nak  pergi ke taman rekreasi berdekatan je, tapi tempat tu betul-betul bersebelahan je dengan kubur cina. Jadi perasaan seram sejuk tu memang ada lah, dalam fikiran dah set, "Takpe lah pergi awal, duduk dalam kereta je sementara tunggu cerah" Tapii suprisingly masuk je kawasan parking taman tu, penuh kereta dan banyak sangat motor. Agak terkedu juga lah, dok fikir ada event running ke pagi ni. Tapi fikir balik, hari biasa tak logik lah pula. 

Turun je kereta, masih terkedu perhati orang sekeliling. Ok memang mereka ni exercise bukan ada event apa-apa pun. Dan yang paling peliknya, boleh dikatakan semua yang exercise pagi tadi tu semua Chinese, kakyan seorang je melayu. Rasa macam terfikir, apa yang buatkan diorang ni awal sangat turun exercise. Yang bangun subuh, orang islam. Tapi mereka lebih aktif pada waktu pagi berbanding sesetengah orang islam yang masih lemau di pagi hari.



BAGUS KE BERSENAM PADA WAKTU PAGI?



Seperti mana waktu tidur, waktu makan, sudah tentu bersenam juga mempunyai masa yang paling sesuai untuk kita lakukan. Terdapat beberapa kebaikan kalau bersenam pada waktu pagi tau. Jom kakyan kongsikan.

  • Meningkatkan kesegaran dan mood di pagi hari
Kajian yang dilakukan terhadap para pelajar yang bersenam hanya 20 minit di awal pagi mendapati kesegaran dan keceriaan mereka berterusan sehingga ke tahap 12 jam selepas melakukan senaman. Ini membuatkan orang yang bersenam waktu pagi lebih produktif dan ceria serta segar sepanjang melaksanakan tugasan untuk sepanjang hari itu.
  • Membakar lebihan lemak dalam badan
Mereka yang bersenam sebelum mengambil sarapan pagi didapati mampu membuatkan badan membakar segala lemak berlebihan yang ada dalam badan ke tahap yang maksima.
Badan juga memproses gula dalam badan lebih baik dan membuatkan tahap penerimaan glukos dalam badan meningkat.
  • Memberikan tenaga lebihan sepanjang hari
Mungkin ada yang rasa bersenam waktu pagi membuatkan anda keletihan selepas itu dan kurang tenaga untuk tugasan selepasnya. Itu adalah silap menurut kajian sebenar yang dilakukan oleh pengkaji.
Mereka yang dah biasa bersenam waktu pagi sebagai amalan tetap didapati telah meningkat tenaga dan kekuatan otak berada ditahap yang tinggi dan kreatif dan itu berlanjutan sepanjang 12 jam selepas bersenam.
  • Aktiviti pembakaran kalori berterusan
Jika anda bersenam badan membakar sebanyak 420 kalori tenaga, kajian mendapati pembakaran tenaga berterusan walau anda sudah habis bersenam sehingga ke tahap 190 kalori lagi. Ini membuatkan anda bertenaga dan cergas bergerak selepas itu dan ianya kekal berpanjangan.
Berbanding jika anda tidak bersenam waktu pagi, kesannya adalah pergerakan anda akan menjadi lembab dan kelihatan kurang bermaya dan asyik nak lepak dan duduk saja.
Cukuplah empat faktor di atas untuk meyakinkan anda bersenam di waktu pagi. Semuanya menjurus pada tahap kecergasan maksimum sepanjang hari yang mana semua orang yang mahu bekerja perlukan untuk menjalani kehidupan yang produktif. Untuk tidak memberi kejutan terlampau kepada tubuh badan untuk bersenam pada awal pagi, lakukan senaman pemanas badan terlebih dahulu sebelum memulakan senaman berat yang lain.
DAH BERSENAM, TAPI RASA BADAN MASIH TAK SEDAP.
Mesti ada antara kita pernah melalui situasi ni kan. Lepas bersenam terus baring, lepastu terus terlelap. Sepatutnya lepas bersenam kita jadi lebih bertenaga tapi jadi tak sedap pula badan. Mungkin kita kekurangan beberapa nutrisi penting untuk keperluan badan. 
Tak kiralah kita ni penat atau letih akibat sibuk sepanjang hari ataupun sedang recover dari penyakit, minuman botani Vivix dapat membantu sel badan kita.

Letih ni boleh terjadi akibat dehidrasi, tidur yang tak mencukupi, stress, keadaan cuaca yang tak menentu dan sebagainya.

Disebabkan itulah minuman tenaga seperti vivix sangat bagus diamalkan untuk lebih cergas.

Salah satu mekanisme Vivix bertindak terhadap sel badan adalah kerana Vivix mampu memberikan tenaga kepada sel badan di samping meningkatkan keupayaan mitokondria atau dipanggil pusat tenaga sel.

Bayangkan bila kita ada penyakit dan sering ulang alik ke hospital untuk mendapatkan rawatan,  sedikit sebanyak ia juga sangat memenatkan badan.

Sama jugalah bila kita ambil Vivix yang mampu meninggikan kuasa mitokondria, semakin bertenaga badan kita akibat kuasa tenaga yang diberikan pusat tenaga sel tersebut. 

Kalau anda nak tahu, mitokondria ni akan semakin merosot keupayaan nak memberi tenaga abila kita semakin berumur. So, bila minum Vivix, sekaligus ia membantu untuk menjadi agen anti penuaan dan mengelakkan kemerosotan tulang, kolagen, tenaga dan sebagainya.


Sebab itulah, Vivix sangat snagat membantu korang yang cepat letih dan lesu apetah lagi yang berpenyakit untuk mencuba Vivix bagi mendapatkan tenaga tambahan.

TESTIMONI VIVIX UNTUK TENAGA




Bagaimana Cara Nak Order Vivix?

Sekiranya anda berminat untuk mendapatkan sebotol Vivix hari ni, boleh terus buat pembelian Vivix Secara Online di sini(KLIK)Harga biasansebotol Vivix ialah RM475 sahaja. Tapi bulan ni, harga 2 botol VIVIX dapat diskaun sehingga ke RM684 sahaja daripada harga asal RM950! 

Memang jimat berganda ganda lah! Jom jom whatsapp kakyan sekarang, kakyan bagitahu macam mana caranya untuk dapatkan diskaun ni, jom? Boleh terus klik icon kat bawah ni. Kakyan guide dan bantu anda ye. 




KakYan (1268629)
Pengedar Shaklee, Bakri Muar
Instagram :shakleebykakyan

Kecoh di negara Malaysia apabila pelakon dan pelawak terkenal Zaibo atau nama sebenarnya Zainal Ariffin Abd Hamid dikhabarkan dihadapi kanser Esofagus Tahap 4, dan hari ini (ketika artikel ini di tulis) beliau telah menghembuskan nafas yang terakhir akhirnya.




Begitulah bahayanya kanser yang sering digeruni oleh masyarakat tak kira dari negara mana pun, terlalu sinonim perkataan kanser dengan kematian. Seolah-olah pengidap kanser itu perlu berasa berdosa jika masih mengharap untuk hidup sihat semula. Walhal, segala penyakit ada penyembuhnya, terutamanya orang islam yang berpegang teguh dengan takdir dan kuasa Allah s.w.t. 

Apa itu kanser Esofagus (Cancer Esophageal)?

Esofagus adalah sejenis organ dalam badan manusia yang terdiri daripada tiub berotot yang dilalui oleh makanan dari mulut ke perut manusia. 



Kanser Esofagus boleh terjadi apabila wujudnya tumor ketumbuhan di lapisan esofagus tersebut. Apabila tumor itu semakin membesar, ia akan menyebabkan kesan pada tisu dan otot pada esofagus pesakit. Ia akan terbentuk di mana mana saja bahagian sepanjang laluan esofagus sehingga ke perut.


Simptom Kanser Esofagus 

Pada peringkat permulaan, penghidap kanser esofagus mungkin tidak mengalami simptom-simprtom yang teruk. Tetapi sebaik sahaja, sel kanser itu semakin membiak, mereka mula merasa simptom simptom seperti :

  • Penurunan berat badan secara mendadak
  • Ketidakhadaman
  • Pedih ulu hati
  • Sakit dan susah untuk telan makanan
  • Sering tersedak semasa makan
  • Muntah-muntah
  • Sakit dada
  • Badan menjadi lesu
  • Batuk yang kronik
Punca Kanser Esofagus

Seperti kebanyakan kanser, kanser esofagus ini juga masih tidak dapat ketahui puncanya dengan jelas. Mungkin boleh dikaitkan dengan kemunculan sel-sel DNA yang tidak normal di sekitar esofagus pesakit.

Ketidaknormalan ini juga mengganggu isyarat untuk sel-sel ini mati apabila perlu, jadi ia menyebabkan mereka berkumpul lalu menyebabkan terjadinya tumor.

Siapa yang berisiko untuk dihadapi Kanser Esofagus?

Ramai pakar perubatan percaya bahawa gangguan pada sel di esofagus antara punca terbesar menyebabkan terjadinya kanser. Sesetengah tabiat yang tidak sihat juga boleh menyebabkan gangguan pada sel tersebut iaitiu:
  1. Pengambilan alkohol
  2. Merokok
  3. Mempunyai gangguan refluks, (GERD)
  4. Terlalu melebihi berat badan
  5. Tidak mengamalkan pengambilan buah dan sayur yang mencukupi
  6. Mengalami achalasia, situasi apabila otot di bawah esofagus tidak berada dalam keadaan yang selesa.
Mereka yang mempunyai risiko lebih tinggi terhidap kanser esofagus ialah:
  • Lelaki berisiko tiga kali lebih daripada wanita.
  • Kebanyakan penghidap dikalangan afrika-amerika berbanding bangsa lain
  • Semakin tinggi usia semakin berisiko untuk dihidap kanser espfagus, iaitu berumur lebih daripada 45 tahun.
SETIAP PENYAKIT ADA UBATNYA

Seperti penyakit lain, kanser juga merupakan penyakit yang boleh sembuh jika kita mengambil langkah segera untuk mengubatinya. Anda perlu terus berjumpa dengan doktor jika anda mengalami simptom simptom seperti di atas.


Di samping itu, anda juga boleh mengambil makanan tambahan bagi membantu pemulihan sel-sel yang rosak akibat kanser. Dan membantu melawan virus-virus jahat dalam tubuh badan manusia.

Cara untuk melawan virus-virus jahat dalam badan manusia adalah dengan mengamalkan pengambilan makanan-makanan yang tinggi antioksida. Penting untuk pesakit kanser terus mengambil makanan yang tinggi antioksida untuk memastikan sel-sel kanser tersebut tidak merebak dengan pantas, malah boleh merencatkan terus DNA kanser tersebut.


VIVIX SUPLEMEN TERBAIK ATASI KANSER


Vivix Shaklee dapat membantu merencatkan sel-sel kanser melalui cara:

  1. Membantu melindungi dan memperbaiki DNA di dalam sel badan. Kalau kita ada sel yang sihat secara automatik sistem dalam badan kita berfungsi dengan baik. Ini antara berkuasanya kandungan di dalam Vivix, kandungan dari alam semulajadi yang ada dalam sebotol Vivix
  2. Berfungsi untuk meningkatkan prestasi sel. Prestasi sel ini bermaksud untuk sel ini berkerja, ia perlu sesuatu untuk sihat. Tetapi sel akan banyak tak sihat disebabkan oleh AGE protein yang ada banyak dalam sel. AGE Protein ialan protein daripada gula yang berlebihan , contoh karbohidrat yang berlebihan yang tak digunakan dalam badan, ia akan menyebabkan pembentukan AGE Protein. AGE Protein ni sangat jahat tau, ia akan menyerang sel-sel dalam badan kita yang sihat dan menyebabkan sel badan menjadi lemah lalu mati, apabila sel mati, keseluruhan sel badan kita tak dapat berfungsi dengan baik.
  3. Membantu meningkatkan tenaga sel. Sel dalam badan manusia akan sentiasa bergerak-gerak dan sel ini akan dibahagikan untuk menjalankan fungsi masing-masing. Pengambilan Vivix, dapat membantu meningkatkan kadar penghasilan tenaga sel-sel iaitu mitochondria dalam sel meningkat.
Vivix dapat membantu dalam mencegah kanser dengan melindungi dan memperbaiki sel. Vivix membantu memperbaiki sehingga sampai ke DNA sel, sebab itu ia sangat bagus untuk orang normal yang nak mencegah kanser, dan bertambah bagus untuk membantu pesakit kanser memperbaiki kualiti sel.

Di dalam Vivix terdapat Resveratrol dan Polifenol yang Allah ciptakan. Ia merupakan kandungan semulajadi yang dapat membantu memperbaiki semula DNA yang rosak disebabkan sel kanser.


Apabila sel kanser menyerang ia akan memusnahkan sel-sel badan yang lain. Tugas Vivix adalah memperbaiki semula sel yang rosak akibat serangan sel kanser tadi dan mengeluarkan sel-sel yang sihat.


TESTIMONI VIVIX ATASI KANSER

TESTIMONI VIVIX PERTAMA | SEL KANSER PAYUDARA BERKURANG



TESTIMONI VIVIX KEDUA | BEBAS KANSER USUS



TESTIMONI VIVIX KETIGA | KANSER PAYUDARA HILANG



TESTIMONI VIVIX KEEMPAT | KANSER TAHAP 4 HILANG 



TESTIMONI VIVIX KETIGA | BEBAS KANSER DAN LEBIH BERTENAGA





Bagaimana Cara Nak Order Vivix?

Sekiranya anda berminat untuk mendapatkan sebotol Vivix hari ni, boleh terus buat pembelian Vivix Secara Online di sini(KLIK)Harga sebotol Vivix ialah RM475 sahaja. Pembayaran boleh dilakukan dengan Kad Debit atau Kad Kredit. Vivix akan dihantar terus kepada anda. 

Anda boleh dapat vivix dengan harga lebih jimat apabila anda mendaftar sebagai ahli Shaklee. Dapatkan 2 botol Vivix, dan dapat keahlian Shaklee secara percuma, penghantaran postage secara percuma dan anda berpeluang untuk dapat cash rebate  pada bulan hadapan. Jimat berganda ganda kan?




Atau kalau anda ingin bertanya lebih lanjut mengenai vivix boleh terus klik icon kat bawah ni. Kakyan guide dan bantu anda ye. 




KakYan (1268629)
Pengedar Shaklee, Bakri Muar
Instagram :shakleebykakyan
Sejak kebelakangan ni, selalu kakyan dengar mengenai penyakit slip disc, baru-baru ni orang terdekat kakyan sendiri mengalami penyakit Slip Disc dan umur beliau baru 15 tahun! Sedih rasanya bila orang yang biasanya aktif depan mata kita, tak dapat beraktiviti dengan sempurna selepas terkena penyakit slip disc.

APA ITU SLIP DISC?

Slip disc ni adalah satu istilah yang digunakan dalam dunia perubatan terhadap kecederaan yang biasa berlaku terhadap tulang belakang yang bermaksud disc pada tulang belakang terkeluar sedikit sehingga menekan urat saraf pada saraf tunjang. 


Secara ringkasnya, cakera tulang belakang merujuk kepada bahagian pelapik hentak antara tulang tulang iaitu absorber antara vertebra, Ia tidak terkeluar tapi mungkin teralih sedikit atau pecah. Lalu menyebabkan hernia dan kandungan seperti gel di dalamnya meleleh ke kawasan tisu sekitar. Kemudian menyebabkan pertindihan saraf tunjang yang berdekatan.

Boleh klik video ni untuk pencerahan lebih lagi


PUNCA SLIP DISC

Slip disc pada tulang belakang adalah salah satu diagnosa utama di kalangan pesakit sakit tulang belakang. Sebab-sebab slip disc pada tulang belakang mungkin berpunca dari proses penuaan ataupun disk pada tulang belakang mengalami faktor mekanikal, trauma, nutrisi dan genetik. 

Faktor mekanikal  adalah dimana postur badan yang salah ketika melakukan kerja kasar, mengangkat objek berat, bersukan atau obesiti yang menyebabkan  tekanan berterusan pada struktur vertebral tulang belakang.

Faktor trauma  adalah kerana kecederaan otot atau patah tulang belakang mungkin akibat kesan kemalangan, terjatuh atau kesilapan semasa dalam pergerakan aktif atau sewaktu berkerja.

Faktor nutrien adalah kerana kekurangan nutrisi yang menyebabkan kemerosotan stabiliti atau elastisiti otot serta kerapuhan tulang.

Faktor Genetik selalunya berlaku pada segelintir individu yang mungkin berpunca kerana pembawakan genetik yang menyebabkan kemerosotan fungsi 'disc' iaitu berpunca dari slip disc itu sendiri.

Antara penyebab sakit belakang selalunya tejadi selepas bersin, batuk yang kuat, mencangkuk untuk masa yang lama, atau angkat barang yang berat.

Ia juga berpunca kerana kecederaan pada otot, postur yang tidak betul ataupun kelemahan pada stabiliti otot.

SIMPTOM SLIP DISC

Antara simptom slip disc pesakit biasanya akan merasa sakit di bahagian belakang, kejang otot, kebas-kebas, lemah-lemah badan serta gagal mengawal pembuangan air kecil dan besar.

Jika anda terasa sangat sakit seperti mencucuk cucuk dan inflamasi terutamanya bahagian bawah belakang badan, tengkuk dan bahu tolong cepat-cepat berjumpa dengan doktor untuk ketahui penyakit anda. Kalau anda terlambat ia boleh menyebabkan komplikasi kronik seperti lumpuh!

RAWATAN SLIP DISC

Antara rawatan yang anda boleh lakukan jika anda menghidapi penyakit Slip Disc adalah dengan menjalani fisioterapi dan jangan tinggalkan ubat yang doktor beri. Selain tu anda juga boleh ikhtiar dengan mengambil makanan tambahan yang mampu memberikan anda nutrisi yang anda susah dapat kan dari makanan. Makanan tambahan yang terbaik yang wajib anda cuba adalah Suplemen Shaklee. 

Salah satu faktor penyumbang masalah slip disc adalah kerana kekurangan nutrisi yang menyebabkan kemerosotan stabiliti atau elastisiti otot serta kerapuhan pada tulang (Osteoporosis) akibat peningkatan usia.

Antara suplemen Shaklee yang boleh membantu dalam merawat masalah slip disc adalah Vivix.


Vivix merupakan agen anti penuaan di mana ia menjaga keanjalan struktur cakera tulang belakang dan mengurangkan risiko slip disc. Vivix juga membantu pertingkatkan kesihatan sendi dan membantu meningkatkan kesihatan seluruh badan, Vivix merawat penyakit slip disc sehingga ke sel DNA!


TESTIMONI VIVIX ATASI SLIP DISC









Bagaimana Cara Nak Order Vivix?

Sekiranya anda berminat untuk mendapatkan sebotol Vivix hari ni, boleh terus buat pembelian Vivix Secara Online di sini(KLIK)Harga sebotol Vivix ialah RM475 sahaja. Pembayaran boleh dilakukan dengan Kad Debit atau Kad Kredit. Vivix akan dihantar terus kepada anda. 

Anda boleh dapat vivix dengan harga lebih jimat apabila anda mendaftar sebagai ahli Shaklee. Dapatkan 2 botol Vivix, dan dapat keahlian Shaklee secara percuma, penghantaran postage secara percuma dan anda berpeluang untuk dapat cash rebate  pada bulan hadapan. Jimat berganda ganda kan?



Atau kalau anda ingin bertanya lebih lanjut mengenai vivix boleh terus klik icon kat bawah ni. Kakyan guide dan bantu anda ye. 




KakYan (1268629)
Pengedar Shaklee, Bakri Muar
Instagram :shakleebykakyan